woensdag 4 december 2024

Van oude menschen..........

 Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan. Familieroman van Louis Couperus.

Ik hou van frutsels in huis, alleen noem ik het geen frutsels maar dingen met herinneringen. Alle tafeltjes en de vensterbank staan redelijk vol met dingen waar een verhaal aan zit. Ik vind het fijn om naar dingen te kijken waar ik blij van wordt of waar een verhaal aan zit.


Af en toe vraag ik me wel eens af of de kinderen die verhalen wel kennen. Soms zijn het onooglijke dingetjes waarvan je, als je het verhaal niet kent denkt: wat moet ik ermee maar als je weet wat de herinnering is, kan het toch opeens misschien wel emotionele waarde krijgen.

Neem nu dit kleine schatkistje, een klein doosje, geen bijzonder materiaal, er zit een klein houten klosje met garen in en een vingerhoedje, eigenlijk niks bijzonders maar als je weet dat dit het allereerste cadeautje is wat manlief, toen nog m'n vriendje, aan me


gaf, dan kijk je er toch anders naar. Je kunt zeggen wat een lullig dingetje,  maar de liefde was nog pril. :-)  Dat is nu ruim zestig jaar geleden en ik heb het al die tijd bewaard. Als ik er straks niet meer ben mogen de kinderen ermee doen wat ze willen maar ik vind wel dat ze het verhaal erachter moeten weten en dus heb ik er een klein briefje in gedaan waarin ik alles kort beschreven heb. 


Of dit wijwaterbakje, dat heeft m'n moeder van háár moeder gekregen toen ze met mijn vader trouwde, wat nu dus bijna honderd jaar geleden is, dat moeten ze wel weten, dat ze niet denken dat het uit de kringloop komt, dus daar heb ik een briefje achterop geplakt. 

Zo langzamerhand zijn er dus de nodige dingen waar een briefje in, of aan geplakt zit, dat weten de kinderen niet, daar komen ze wel achter als ze het huis leeg gaan halen.

Er zijn mensen die geven niet om dit soort dingen, prima, ieder zijn meug, maar ik hecht waarde aan dit soort spullen. Een oud kerkboekje wat manlief als kind altijd mee naar de kerk nam b.v. dat gooi je toch niet weg? 

Ik hou van oude dingen met een verhaal.

Ik vertelde een tijdje geleden toch over die vrouw die ik heb leren kennen die zo anders in elkaar zit  dan ik en waarvan ik me afvroeg of ik daar wel vriendin mee zou kunnen zijn? Een tijdje terug was ik bij haar thuis en ik keek m'n ogen uit naar........... eigenlijk niks of nou ja, weinig. Het viel me op dat alles in haar huis glad is, witte plavuizen vloer, leren bank en in een hoek leren stoelen, plexiglas tafels, geen kussentjes en geen "frutsels", wel planten gelukkig. Dat is háár smaak en dat is prima, smaken verschillen gelukkig anders zou het maar een saaie boel worden. Toen kwam ze bij mij thuis en keek zij weer haar ogen uit, er valt bij mij dus veel te zien en dus ook veel te vertellen.  Ze noemde mijn inrichting knus en warm. Daar was ik blij mee.

Dat boek van Couperus heb ik trouwens nooit gelezen en het is jammer dat m'n lies niet meewerkt anders had ik nu een wandelvriendin gevonden want dat is dus wél een overeenkomst, zij houdt net als ik van wandelen. 

Allemaal een hele goede dag.🙋

Mevr. Niekje en Ina bedankt voor de boeken tips.


11 opmerkingen:

  1. Spullen van familieleden die iets met religie te maken hebben wil ik niet bewaren. Niet omdat ik anti-religie ben, maar ik hoef er ook niet mee geconfronteerd te worden. Ook niet als er een herinnering aan zit. Verder ben ik aan het ontspullen. Dat kan schelen in schoonmaken, en het kan veiliger worden in huis omdat je niet over al die spullen hoeft te struikelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed idee briefjes erin. Zal ook eens rond gaan kijken. Ik heb bv een pennendoos van mijn oma, wel beschadigd want van een soort karton, maar dicht nog wel mooi ding, ik bewaar er ringen in.
    Het boek van oude menschen heb ik wel gelezen en het is best een goed en spannend verhaal, alleen wat langdradig en de constante benoeming van zijn moeder als moesje wordt irritant. Maar de ontknoping zal je verrassen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha, die briefjes. Toen de partner van mijn vader overleed, zij werd op twee maanden na 100 jaar, vonden wij achter elk schilderij wat zij gemaakt had een briefje. Ze was een amateur schilder. Ik weet niet precies meer, maar een veertigtal zal het toch wel geweest zijn.
    Op die briefjes stond waar dat schilderij naar toe moest. Namen waar ik nooit van gehoord had. Toedeledoki met die schilderijen.
    Dat huis stond ook overvol. Daar zijn we weken mee bezig geweest. En niets van al die spullen konden we kwijt. Alleen mijn oudste zoon wilden de vloerkleden. En het weefgetouw wilde iemand van de thuiszorg hebben. Zelfs het complete zilverbestek wilde niemand. Dat moet ik nog steeds laten taxeren.
    Voor mij een les. Wat voor mij waardevol is, is dat dus niet voor mijn kinderen.
    En ik heb bijna alles van Couperus, alleen dat boek niet. Kan het me ook niet meer voor de geest halen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies Francien. Dat wat jij waardevol acht is dat lang niet altijd voor je kinderen. Mijn moeder zat ook steeds hardop te mijmeren waar al haar spullen naar toe zouden gaan na haar overlijden.
      Nou, naar de kringloop. Schoonmaak spul en wat nog nuttig was heb ik er uit gehaald. Sieraden geef ik niet om. Sommige kledingstukken heb ik ook gehouden. Maar we hebben alledrie al een huis vol spullen alsjeblieft niet nog meer erbij.

      Verwijderen
  4. Ik heb alles van Couperus gelezen, deze dus ook! Wij hebben weinig spullen waar een sentimentele waarde aan zit. Alleen ‘n ingelijste pet van mijn vader die 25 jaar geleden overleden is en de trouwringen van mijn ouders. De ringen gaan naar onze oudste kleindochter en de pet…geen idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bovenstaande reactie is dus van mij, Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een paar etsen die nu bij mij in de woonkamer hangen, een vaas die ik mooi vind en wat gebruiksvoorwerpen. En een fotoboek uit de tijd dat ik kind was. Dat heb ik uit mijn ouderlijk huis en ben er blij mee. En wat boeken.
    Ik heb ook een paar dingen van mijn grootouders. Kleine dingen waar ik met plezier naar kijk.
    Ben nu mijn eigen dingen aan het opruimen. Overbodige zooi kan weg.
    Mijn huis is niet erg vol dus het valt mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik zag tientalle jaren geleden ee.toneelserie op tv van dat boe ik herinner e alleen nog se sfeer naar verder niets meer. Leuk die briefjes. Goed idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een goed idee dat je briefjes voegt bij voorwerpen waar jij mooie herinneringen aan hebt.
    Iets van een heel andere orde, mijn ouders wilden niet dat briefjes van f50,- en meer zo voor het grijpen lagen. Dus besloten ze het geld achter een foto of ander afbeelding die in een lijstje zat, te stoppen .
    Totdat een van hen op het idee kwam dat mijn zus en ik, als zij er niet meer zouden zijn, ze zo (met geld en al) weg zouden brengen naar de kringloop of erger weggooien.
    Ze besloten het geld er maar weer uit te halen.....


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Doet me aan mijn vader denken die voor ze op vakantie gingen het contante geld dat ze niet mee wilden nemen in een paar boeken verstopte. Alleen was hij na de vakantie vergeten in welke boeken en hij had er veel.

      Verwijderen
  9. Enerzijds vind ik het moeilijk om iets weg te doen omdat het sentimentele waarde heeft, maar anderzijds wil ik mijn kinderen niet met een huis vol spullen tot last zijn. Die briefjes zijn inderdaad een goed idee. Wat ik ook heb gedaan (met hulp van anderen) is voor alle vier mijn kinderen stambomen achter te laten van zowel de kant van mijn moeder als mijn vader. Interesseert ze geen van allen in het bijzonder maar op latere leeftijd misschien wel. En dan nog de meubelen: gemaakt door mijn Opa die meester timmerman was. Toen mijn moeder stierf heb ik die in een aanhangwagen vastgebonden en ben er van Brabant mee naar mjjn huis in Londen
    gereden..... Kan me niet goed voorstellen dat miin kinderen en schoonkinderen die meubels in dankbaarheid zullen ontvangen.En bij dit alles hebik nog iets gedaan. Ik heb een boek geschreven over wat ik me herinnerde aan mijn grootouders, mijn ouders, mijn schooldagen, politieke gebeurtenissen, de plaatsen waarin ik gewoond heb. Dat heb ik gedaan via een Amerikaanse uitgever (Storyworth). Je betaalt een bedrag voor een jaar, schrijft een jaar lang en dan betaal je nog een bedrag om het te produceren( mag 375 bladzijden lang zijn). Je kunt het in het Nederlands schrijven. Er wordt niets gecorrigeerd.

    BeantwoordenVerwijderen