zaterdag 13 september 2025

A I.

Zoals ik al eens vertelde vind ik A I heel interessant. 

Ik ben altijd gewend om s' morgens een bak kwark te eten met van alles en nog wat er in maar je hoort en leest ook dat heel veel mensen yoghurt eten en toen vroeg ik me laatst af : wat zou nou het gezondste zijn want ja, als je toch iets eet dan kan het maar beter gezond zijn toch? 

En toen bedacht ik gisteren laat ik het eens aan A I vragen.

Dit was m'n vraag: Wat is het gezondste zuivelproduct? Volle kwark of volle yoghurt of magere kwark of magere yoghurt?

Dit was het antwoord:

Goede vraag! Als we kijken naar gezondheid in termen van voedingswaarde, verzadigd vet, eiwitten en suiker, dan zijn er duidelijke verschillen tussen volle en magere varianten van yoghurt en kwark. Hier is een overzicht:

🥛 Gezondheidsvergelijking van zuivelproducten

ProductEiwittenVerzadigd vetSuikerVoordelen
Magere kwarkHoogLaagLaagVeel eiwitten, weinig vet, goede keuze voor spierherstel en gewichtsbeheersing
Magere yoghurtGemiddeldLaagLaagBevat probiotica, goed voor darmgezondheid
Volle kwarkHoogHoogLaagRomig en eiwitrijk, maar meer verzadigd vet
Volle yoghurtGemiddeldHoogLaagBevat probiotica, maar meer vet

🔍 Wat zegt het Voedingscentrum?

  • Magere en halfvolle yoghurt zonder toegevoegde suikers passen in de Schijf van Vijf.

  • Volle varianten bevatten vaak meer dan 1,1 gram verzadigd vet per 100 gram en vallen daardoor buiten de Schijf van Vijf.

  • Kwark bevat doorgaans meer eiwitten dan yoghurt, maar minder probiotica.

✅ Beste keuze?

Als je op zoek bent naar het gezondste zuivelproduct:

  • Magere kwark is vaak de beste keuze voor eiwitten en weinig vet.

  • Magere yoghurt is ideaal voor darmgezondheid door de probiotica.

Wil je afvallen of spiermassa opbouwen? Ga dan voor magere kwark. Heb je juist behoefte aan ondersteuning van je spijsvertering? Dan is magere yoghurt een goede optie.

Wil je dat ik help met een weekschema waarin je beide slim combineert?

Dat wilde ik niet maar ik weet nu wel dat m'n keuze van magere kwark de juiste is want ik wil spiermassa opbouwen of in ieder geval geen spierverlies lijden.  Ik eet dit sinds het begin van dit jaar na een bezoek aan de POS waar bleek dat m'n cholesterol te hoog was.  Zij raadde toen aan om de Franse kaasjes te laten staan. Dat heb ik gedaan én ik ben magere kwark in plaats van volle gaan eten, dit ga ik volhouden tot ik weer bij de POS ben geweest, begin volgend jaar en ik ben héél benieuwd hoe het dan met m'n cholesterol is. 

Allemaal een hele goede dag.🙋


5 opmerkingen:

  1. Yoghurt met muesli nam ik lang naar mijn werk mee als laat ontbijt, thuis had ik weinig tijd en rust om meer dan 2 koffie en wat fruit te eten.
    Maar in de loop der jaren kreeg ik steeds vaker vage maagpijn na de yoghurt en eet ik het niet meer. Kwark vond ik nooit lekker, geen lekker mondgevoel.
    Ik eet koolhydraatarm en dan is mager eten niet nodig, maar weet niet wat AI daar over zegt en heb ook geen zin het zelf te zoeken 😁
    Mijn cholesterol is al 30 jaar hoog in de 6 en huisarts vond het destijds niet nodig iets eraan te gaan doen zolang het stabiel blijft. Nu heeft de Pharma industrie bepaald dat het onder de 4 moet is toch het meeste in hun belang.
    En ik eet liever iets minder van echt lekker zoals Franse kaasjes dan meer van magere varianten.

    BeantwoordenVerwijderen

  2. ik word zo moe van al dat gezonde eten, veel groente en fruit, zo mager mogelijk. Het kleine beetje dat ik eet moet gewoon lekker zijn en me smaken. Ben dol op goed brood (met roomboter) en lekkere kaas (kaasboerderij). Griekse yoghurt, af en toe volle kwark.
    Eten moet wel leuk blijven

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal met je eens. Mijn ouders hebben hun hele leven heel veel roomboter geconsumeerd en er was een tijd dat ze zich afvroegen of ze beter op b-ece.l etc moesten overgaan. Ik heb ze verzocht toch vooral met de boter door te gaan, we waren toen al in de 80 en zijn beiden 90 geworden en niet aan hart-of vaatziektes overleden.

      Verwijderen
  3. Tuurlijk moet eten leuk blijven. Maar dat kan ook met groente en fruit. En waarom boter op je brood? Een paar plakken kaas is toch genoeg?
    Ik eet wel magere kwark, 's morgens. Met fruit. Deed ik al toen ik nog werkte. Daar moest je de hele morgen op voort, pas in de middagpauze kon ik eten. En zo doe ik het nog steeds. Twee boterhammen, lekker brood van de bakker.
    En 's avonds altijd twee soorten groenten, stukje vlees of vis of ei. Soms pasta, nooit rijst. Toe fruit en echtgenoot Griekse yoghurt.
    Cholesterol is prima, bloeddruk is prima. Ik weeg tussen de 59 en 60 kilo. En doe dat zo ik lang ik het me kan heugen.
    En ik snoep niet. Eet geen taart. Toen ik 20 jaar was heb ik een heftige leveraandoening gehad. Daarna mocht ik absoluut geen vet eten. En absoluut geen alcohol. Als je dat eenmaal gewend bent is het normaal.
    Ik fiets, een gewone stadsfiets, maak ons huis zelf schoon en werk veel in de tuin. Dan moet je goed kunnen bukken en er geen dikke buik in de weg zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hopelijk wordt je discipline beloond. Veel bewegen is ook belangrijk. Nu ik een half jaar fysiosport doe zie ik mijn benen gespierd worden en mijn armen ook. Sim

    BeantwoordenVerwijderen