Even doorgaan over het vorige blog.
Deze gemeente is ernstig aan het vergrijzen, er zijn te weinig ouderenappartementen, verzorgingshuizen, verpleeghuizen, te weinig thuiszorgmedewerkers enz. ze bouwen hier liever hele dure appartementen complexen voor welgestelden, daar wordt meer aan verdiend en bovendien is alles al volgebouwd, als ze dan al iets gaan bouwen voor wie dan ook, dan moeten ze dat aan de buitenkant van de stad doen en dus ook winkels, een dokterspost, enz. Dat moeten dan hele nieuwe wijken worden, waar ze ook wel mee bezig zijn maar dat is natuurlijk een langdurige en dure geschiedenis. 😖
Een kennis is in anderhalve maand tijd 6 keer in huis gevallen en kan dan niet meer zelf overeind komen, ze heeft gelukkig een alarmknop om haar pols dus de alarmdienst moet uitrukken, mevr overeind helpen en dan wordt toch maar de ambulance gebeld die mevr. naar het ziekenhuis brengt want mevr. heeft een hoofd wond of een zere heup of zoiets, mevr, wordt nagekeken krijgt een pleister op haar wond en wordt weer naar huis gezonden. In een verzorgingshuis had het personeel het misschien af kunnen handelen maar nee mevr. is daar nog te goed voor.
Wat kost dat niet allemaal?
Toen ik nog mantelzorger voor m'n vader was kreeg ik op een gegeven moment een telefoonfobie omdat hij zo vaak belde, ik vluchtte vaak m'n huis uit ( ik heb het nu over de tijd van vóór de mobiele telefoon) en durfde amper weer naar huis want ja hoor :' Opa heeft gebeld of je even terug belt' ik ben op een gegeven moment met zijn huisarts gaan praten, hij heeft geregeld dat er elke week iemand met m'n vader ging praten en toen werd het ietsje minder. Misschien een tip?
En ja, er is te weinig mankracht maar misschien moeten de mensen in de zorg beter betaald worden? Of flexibelere contracten worden aangeboden? het is niet voor niks dat veel van die mensen Z.ZP er zijn geworden. En/of zet asielzoekers zo snel mogelijk aan het werk.
En er moeten meer ouderen gemeenschappen komen zoals b.v. knarrenhofjes en laat die gemeenschap dan ook door 1 zorgorganisatie begeleidt worden zodat de thuiszorg/wijkzorg niet meer de hele tijd van hot naar her hoeft te rijden, dat zou zoveel tijd schelen, ik zie nu soms wel drie verschillende organisaties door de straat rijden.
Nou ja, ik hou er over op, het zal allemaal wel ingewikkelder zijn dan ik denk.
Allemaal een hele goede dag, ik ga vandaag een mobiele wasbak voor tante Truus ophalen omdat haar haar gepermanent moet worden en haar badkamer wasbak te laag is. Dat zit me eigenlijk niet lekker maar daar schrijf ik dan misschien morgen wel even wat over. 🧏♀️
Ja het zal ingewikkeld zijn om het goed te coordineren. En vaak heb ik de indruk dat de automatisering daar niet echt veel aan bijdraagt. Er worden zoveel verschillende systemen gebruikt al vanaf het begin yoen er nog floppy's werden gebruikt.
BeantwoordenVerwijderenMijn oom is 97 geworden en kon thuis blijven wonen omdat de 2 kinderen, met hele verschillende kwaliteiten van alles voor hem regelden. Ze zaten in organisaties die ook in dat circuit werkten dus konden heel makkelijk aan inside information komen. Hij had elke dag een bezoekster, kon familie zijn maar ook een logopediste kwam 1x per maand langs. Er lag een groot dagboek in huis waar iedereen simpel kon nalezen wat er wel of niet was gebeurt.
Wij hebben een probleem in de badkamer. Het zijn oude leidingen een een is water aan het doorslaan, niet veel maar wel aldoor natte randen. Na 3 dagen slopen is H bij het probleem. Er kwam een oudere wand tevoorschijn waar de leidingen op zijn gemonteerd en daarvoor is weer een houten wandje gezet en dat is weer betegeld. Nu kan er een bak onder de lekkende leiding, maar hoe het opgelost moet worden weet hij nog niet. Vandaag groot deel vd dag is hij weg voor zijn rijbewijskeuring, maar uit ervaring weet ik dat hij altijd een dag nodig heeft om oplossingen te bedenken. Komt uiteindelijk wel goed, moet wel geduld hebben en soms doeken blijven uitwringen.
Wat fijn dat je nog een man hebt die het misschien kan oplossen. Ella.
VerwijderenAutomatisering kan wel bijdragen aan betere en snellere zorg. Mijn schoonzus werkt in het ziekenhuis als verpleegkundige. Zij hebben vaker een probleem met medicatie die van thuis meekomt met de patiënt. Wat is het? Hoeveel moet de patiënt er nemen? Enz. Zij hebben een robot die de medicatie herkent! Er hoeft dus geen apotheker naar te kijken.
VerwijderenOok het Elektronisch Patiëntendossier draagt bij aan betere zorg. Mijn huisarts weet precies wat er in het ziekenhuis gebeurt en andersom. Moet iemand anders iets weten dan geef ik toestemming om éénmalig het EP in te kijken. Ook de apotheek kan mijn dossier inzien qua medicatie. Zij zeggen keihard tegen de huisarts dat bepaalde medicatie niet goed werkt in combinatie met bestaande medicatie en dat hij …. moet voorschrijven.
Hallo Ella, ik vind het heel goed dat je hierover schrijft.
BeantwoordenVerwijderenIk heb wel een idee voor de oplossing. Ooit heb ik gewerkt in een woonzorgcomplex, 80 apartementen met service. Service hoorde bij de huur en er werd 1 verzorgende, een klusjesman en een directrice van betaald. We werkten samen met de wijkverpleging. Iedereen kon er wonen, want wie de service niet kon betalen kon bij de gemeente terecht.
Helaas in de jaren '80 werd wonen en zorg gescheiden en alles gereorganiseerd.
Er waren wel problemen, veel mensen vonden het te duur. En wie echt dement of erg veel verzorging nodig had moest toch naar het verpleeghuis.
Afijn, ik heb er goede herinneringen aan. Heb er 25 jaar gewerkt en dat gevierd met de bewoners en mijn familie, met gebak en live muziek.
Wat jij beschrijft is precies wat ik bedoel. Ella.
VerwijderenDit is wat men nodig heeft. Niet 10 verschillende zorgverleners die ieder maar een klein deel van de verzorging mogen doen.
VerwijderenHier in Zweden werken heel veel ex-vluchtelingen-vooral uit Afghanistan- in de zorg, maar deze mensen moeten toch al een poos in het land zijn om taal en stuk werkwijze eigen te maken voor ze anderen kunnen helpen. Over het algemeen lopen ze de naad uit de broek, weigeren nooit extra te werken of iets te doen, zijn zorgzaam zoals ze in eigen land ook voor familie en ouderen zouden zijn. Ik heb als vrijwilliger bij deze jonge knullen gewerkt en heb nog steeds contact met meerderen. Word gezien als ”moeder” van velen (❤️), waardeer ze enorm! Maar hier en in vele landen wil/kan men niet meer salaris betalen, wil dat die asielzoekers terug naar eigen land gaan, enz! Zo valt hier de zorg nóg meer in elkaar en wat dacht je van scholing, de bouw en vast nog meer?! Ook bij mn gehandicapte zus in Nederland is er te weinig personeel, heel veel niet Nederlandse namen die er werken, veel ZZPers die zo meer verdienen (dan vast personeel) en alle grote gaten opvullen. Die erg flexibel moeten zijn om overal in te kunnen vallen (ook niet altijd goed voor zij die verzorgt moeten worden). Zoveel mensen die eenzaam zijn, thuiszorg is enige die ze zien! Dit onderwerp is zo breed en ik kan slechts meepraten over een ministukje…. En hoop nooit bij de rest van eenzame mensen te moeten gaan horen! Misschien rare reactie maar dit komt spontaan op na het lezen van deze blog.
BeantwoordenVerwijderenIk wil toch even mijn ervaring als potentiele zijinstromer in de zorg melden. Heb ooit 1 jaar hbo v gedaan, veel mantelzorg gedaan en nog wat online basis zorgcertificaten gehaald. Toen ik me rond 2020 meldde als geinteresseerd in een baan in de zorg werd ik aan de telefoon erg ontmoedigd. Ik moest eerst maar eens onbetaald wat ervaring komen opdoen, en ik moest me vooral goed afvragen of ik van het loon wel zou kunnen rondkomen. En ja, onregelmatige diensten en dus een auto vereist hoorde er uiteraard bij. En oh, was ik boven de 55? Dan viel ik misschien al in een seniorenregeling waar nachtdienst niet als verplicht was, dus eigenlijk was ik daarmee al geen aantrekkelijke kandidaat meer. Nog afgezien van dat het lichamelijk zwaar werk was. Ik gaf het op, probeerde het in het basisonderwijs om daar vrijwel hetzelfde (uiteraard in een ander jasje ) tegen te komen.
BeantwoordenVerwijderenOh ja, ik woon in bijna dezelfde gemeente, nee, bijbouwen voor ouderen doen ze niet. Hier is een terrein met verouderde schoolgebouwen gesloopt en ervoor in de plaats komen appartementen, de kleinste 3 kamerwoning is vanaf 380.000 en dan nog de Ver v Eig kosten erbij.
Zeker naar zo'n ervaring. Heb je later nog wel wat moois gevonden waar je gewaardeerd wordt?
VerwijderenHou op over seniorenwoningen. Hier worden ze wel gebouwd, gelukkig. MAAR voor 15 woningen waren er 500+ aanmeldingen. Uiteindelijk is er door de gemeenteraad besloten eigen volk eerst. Deze mensen laten veelal een eengezinswoning achter waardoor er doorstroming op de huizenmarkt komt. Ook bij latere projecten is besloten dat de eigen inwoners minimaal 50% van de nieuwe woningen krijgen.
VerwijderenDat eerste van die gevallen mevrouw maak ik mee met schoonmama. 95 jaar heup gebroken en gewoon naar huis teruggestuurd en daarna weer 3 x vallen. . De gevolgen zijn voor haar kinderen. Ja het zorgsysteem is mooi afgebroken. Dat krijgen we niet meer terug.
BeantwoordenVerwijderen