zaterdag 19 augustus 2023

Alleen, de stem en het derde oog.

Alleen, de stem en het derde oog, waar gaat dat heen? 😕

Zojuist zat ik in het Volkskrant magazine een interview te lezen met Adriaan van Dis, ergens halverwege heeft hij het over het "derde oog" wat altijd meekijkt en een "stem" in z'n hoofd die van alles tegen hem zegt.

B.v. dat hij bij de slager twee biefstukjes besteld in plaats van de ene die hij nodig heeft want het derde oog kijkt mee en dus zal men wel denken dat hij zielig is omdat hij alleen is en in z'n eentje moet eten en de stem in z'n hoofd die zegt dat hij wel een glaasje wijn mag bij dat biefstukje maar na drie glazen moet stoppen.

Dat deed mij denken aan afgelopen vrijdag toen ik op de markt een kabeljauwhaasje bestelde voor 1 persoon, op het moment dat ik dat zei ging onmiddellijk het volgende door m'n hoofd: ojee, nu zullen de verkoopster en de klanten die naast me staan wel denken: zij is blijkbaar alleen en gaat in haar eentje een stukje vis eten. Wat zielig.

Wat ik ook altijd moeilijk vind om alleen te doen is een vol terras op lopen, want daar is het derde oog en de stem in m'n hoofd: ach die vrouw heeft niemand om gezellig samen op een terrasje te gaan zitten. Wat zielig. Want ze zitten daar allemaal met z'n tweeën. 

Maar zijn die stem en dat oog er ook écht? of zitten ze alleen in m'n hoofd?

Eigenlijk interesseert het me geen bal wat "men" zegt of denkt, als die stem al z'n kop opsteekt dan schakel ik hem uit en misschien is het wel zoals m'n dochter laatst zei in het geval van dat volle terras:' misschien vinden ze het juist wel stoer dat je dat toch in je eentje doet". 

Het volgend wat ze zei vond ik ook heel verstandig "het gaat ook om je uitstraling, als jij zielig in een hoekje gaat zitten, ja dan ben je zielig maar als je uitstraalt dat je het naar je zin hebt hebt dan hebben ze waarschijnlijk alleen maar bewondering voor je"

Wat een wijze dochter heb ik he? 


Terwijl ik dit alles zo opschrijf heb ik wel een oplossing bedacht voor dat eenpersoons stukje vis: ik moet niet zeggen:  voor 1 persoon maar een gewicht noemen, b.v. 2 ons, klinkt toch iets minder zielig😃 en  over het terras "probleem," heb ik al geschreven: gewoon leeswerk meenemen.

En verder vind ik het erg broeierig vandaag, of ligt dat aan mij?

Allemaal een goede, koele dag 🙋

2 opmerkingen:

  1. Je dochter heeft natuurlijk ook een wijze moeder!
    Ik hou niet zo van naar vis makende vis en 200 gr is mij dan al snel teveel of er moet een heel lekkere saus bijzitten. Ik heb een tijdje kibbeling of lekkerbakjes uit de diepvries of "vers" uit de winkel gegeten maar sinds ik een vers gebakken lekkerbek in een restaurant at heb ik daar geen zin meer in, wat een verschil.
    Ik heb me nooit veel aangetrokken van wat men van me vindt en als je alleen op terras of zo zit heb je ook vaak leukere gesprekken dan als je met 2e bent.
    Het is heel raar weer hier geweest. Toen we opstonden om half 8 al of nog 23 gr buiten, eind vd ochtend werd het plotseling erg koud en was mijn dunne zomerjurk niet voldoende. Na de lunch moest ik in dorp wat ophalen met de fiets en heb ik langere rok en t-shirt aangedaan. Om 4 uur werd het weer een stuk warmer en nu is het buiten ook heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vroeger dacht ik ook altijd als ik iemand alleen zag in de bioscoop; a wat zielig. Onzin denk ik nu. Zelf vind ik het heerlijk om alleen te winkelen, ergens koffie te drinken, naar de bios te gaan of theater. Ik vond het zielig toen ik dat nog niet durfde en ieder die ik kende belde of zij misschien met mij wilde naar die film of balletvoorstelling en dan vond ik niemand en voelde ik mij zo eenzaam. Nu niet. Of ja wel soms dan ben ik het zieligste persoon op de wereld maar dan ga ik zeker niet de deur uit. Ik snap je wel hoor.

    BeantwoordenVerwijderen