zaterdag 7 oktober 2023

De koksmaat........


 De koksmaat en de spreekbuis.

Er was eens een schip, met aan boord maar één spreekbuis. Op een dag maakte de koksmaat zich meester van dat ding en riep er almaar zaken  doorheen als: 'Er zit boter door de spinazie', 'mooi weertje vandaag' en 'God weet of of het wel pluis is in het ruim van het schip!'

De kapitein probeerde nog met zijn eigen stem bevelen te geven, maar dat lukte niet erg. Ten slotte vroeg hij of de koksmaat hem wilde helpen. Die wilde dat, maar hij voorzag alle boodschappen van de kapitein wel van zijn eigen commentaar. Omdat dat de meest bizarre mededelingen opleverde, bleef de kapitein toch maar zelf proberen om zich met een schorre stem verstaanbaar te maken. En de koksmaat - die voelde zich steeds meer heer en meester van het schip... alleen maar omdat hij de spreekbuis had. 

Citaat van filosoof Kierkegaard ( 1813-1855)

De enorme uitbreiding van 'journalistieke media" betekent nog niet dat er ook meer zinnige dingen worden gecommuniceerd.

Ik vind al die sociale media  aan de ene kant een hele mooie uitvinding maar aan de andere kant kan het ook gevaarlijk zijn en een hoop ellende veroorzaken. We zullen er mee moeten leren leven.

Allemaal een hele goede zinvolle dag.🙋

5 opmerkingen:

  1. gewoon ons eigen gezonde verstand gebruiken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onder invloed van veel hebben veel jongeren hun gezonde verstand niet kunnen ontwikkelen. Als je zo wordt overspoeld met meningen, fake news, bla bla bla en veel te veel prikkels, ook door de constante muziek die ze in hun oortjes horen kan je niet goed zelf nadenken over dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Ella, Das een mooie quote. Dat levert je cursus filosofie mij toch maar weer op. Roeptoeteren, noem ik dat en tussen al dat geroeptoeter door wordt het er niet makkelijker op om een evenwichtige afweging te maken. Als die al mogelijk is. Met groetenTon

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel wijs!!!!
    Succes morgen bij het bekijken van het appartement.
    Goed om je te oriënteren nu het nog geen noodzaak is.
    Ben benieuwd.
    Gr Jenneke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. We zijn benieuwd hoe je het vandaag gaat vinden

    BeantwoordenVerwijderen