vrijdag 3 november 2023

Seniorisme.

 SENIORISME,

Een verwaarloosde bedrijging voor gezonde veroudering.

Seniorisme omvat stereotypen, vooroordelen en discriminatie op grond van leeftijd in relatie tot anderen én ons  ( toekomstige ) zelf.

Hebben jullie  hier wel eens van gehoord? Ik niet, ik kende het hele woord niet.

Op de VU in Amsterdam wordt hier onderzoek naar gedaan. 

Wat houdt Seniorisme in ?  

Bijvoorbeeld.:

Tussen mensen; Als iets op kinderlijke toon wordt uitgelegd omdat er van wordt uitgegaan dat ouderen traag van begrip zijn.

Zonder voorkennis aannemen dat iemand fysiek of mentaal minder aankan.

Op individueel niveau: bv. Denken dat je te oud bent om nog iets nieuws te leren, of dat je minder fysieke uitdagingen aangaat omdat je denkt  dat je dat niet meer aan kunt.


Je kunt dan te maken krijgen met self- fulfilling prophecy. Je gaat je gedragen naar de opvattingen die in de samenleving bestaan.

Gevolgen: 

Verkort levens,

Belemmert herstel,

Ontlokt een ongezonde leefstijl,

Vermindert de lichamelijke gezondheid,

Verergert eenzaamheid en sociaal isolement.

Enz, enz, enz.

Dit en nog veel meer kwam ik op de website www.seniorisme.nl tegen. Het was een heel lang artikel en ik vond het wel interessant hoewel ik me er niet erg in herkende. 

Maar wel leuk om eens over na te denken; kom ik wel eens seniorisme tegen? 

Allemaal een fijne jeugdige dag 🙋‍♀️

4 opmerkingen:

  1. self- fulfilling prophecy....ben je ook oud als je dit rare woorden vindt?? alles is tegenwoordig in het engels. Ik ga zeker kijken op die site, lichamelijk ben ik 500, in t hoofd een jaar of 44 (niet overdrijven en 25 zeggen). Nog een nadeel wat ik heb, mn stembanden sluiten niet goed en dat is te merken als ik iemand bel. Voel me echt niet alleen of eenzaam, voldoende mensen om me heen (en dieren!!, ook belangrijk).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee nog niet van gehoord en ga het artikel zeker lezen maar nu even niet met dank aan de waarschuwing dat het lang is.
    Ik overschat mezelf nogal eens en denk dat ik het nog wel snel kan, maar dat is niet meer zo. Maar ik kan ook best nog wel veel.

    Wat ik soms ook raar vindt is de aanname dat ouderen niet met de huidige technieken kunnen omgegaan. De meesten van ons zijn van geen telefoon naar smartfoon gegaan en hebben onderweg echt wel het een en ander geleerd. En inderdaad we kunnen nog steeds veel leren al gaat dat wel moeilijker/lastiger. Waarom weet ik nog een aantal vaste telefoonnummers en kentekens van auto's uit het verleden en kan ik nu de nieuwe nummers niet meer onthouden.
    Sinds gisteren ben ik met de site https://www.beterspellen.nl/website/index.php?pag=1 begonnen. Elke dag paar testjes invullen op 3 niveaus, spellen kan ik goed, engels ging ook heel goed maar rekenen ben ik slecht in.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb alles gelezen op die website en me ook aangemeld om mee te doen. De eerste testjes heb ik al gedaan, best grappig om te doen, niet echt moeilijk. Morgen gaat het verder, ben benieuwd. Jammer dat je alleen antwoorden kunt aankruisen en niet iets erbij vertellen. Maar dat komt misschien nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Interessant! Had er nog nooit van gehoord, maar ga ook een kijkje nemen. Enne.. bedrijgingen schrijf je met ei: bedreigingen. Sorry.. kan dat niet laten, is de schooljuf in mij. 😉

    BeantwoordenVerwijderen