maandag 9 september 2024

Herinneringen en geheugen.

 Gisteren dus naar een openluchtmis geweest en dat was hartstikke leuk. De mis was mooi maar tijdens de preek zat ik me geregeld af te vragen: kan dat niet wat inspirerender, het was traag en ik merkte dat ik m'n aandacht er niet bij kon houden, ik zou nu ook niet meer weten waar het over ging en dat hoorde ik van meer mensen, toch jammer, gemiste kans. 

Na afloop was er gelegenheid voor koffie drinken en een krentenbol eten, ook buiten, want we troffen het natuurlijk ontzettend met het weer  dus helemaal leuk, maar het leukste was dat ik een paar mensen uit m'n jeugd tegenkwam die ik al heeeeeeel lang niet meer had gesproken en natuurlijk werden er herinneringen opgehaald. 

Het bijzondere was dat zij allemaal dingen wisten die ik helemaal niet meer weet, écht gewoon helemaal níét, ook nu nog steeds niet. 

Een vroegere vriendin vertelde bv. dat we als tiener op mijn kamertje mandoline probeerden te spelen, ik kan me niet eens herinneren dat we ooit een mandoline hebben gehad.

Een ander vertelde dat we toen we als meisjes van 15/16/17 op een klein naaiateliertje werkten zoveel lol hadden en zoveel zaten te geiten dat we van de baas niet meer naast elkaar mochten zitten. Helemaal kwijt, weet ik niets meer van. Dat is toch erg? maar ook jammer. Ondanks dat geiten heb ik daar wel het vak geleerd wat ik de rest van m'n leven beoefend heb. 

 Het is me wel eens vaker opgevallen dat ik nog maar heel weinig over m'n jeugd weet. Ik weet niet waar ik in die tijd met m'n hoofd heb gezeten. Maar als het goed is gaat er nu wel een leuke foto van mij als 14 jarige mijn kant opkomen en daar verheug ik me op. 

Dus al met al was het een leuke zondag.

Allemaal een leuke, goede dag 🙋‍♀️


6 opmerkingen:

  1. Leuk om de komende dagen over na te denken en er komen vast nog wel meer herinneringen boven. Wordt Geiten nog wel gebruikt in de spreektaal en weten jongeren nog wat dat betekent?
    Ik weet nauwelijks meer iets van school, maar wel alles wat we er buiten deden vooral de weekenden en vakanties op de Westeinder en de rest van Nederland in de vakanties.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar als je vijftien bent, is er toch nog leerplicht? Ook in onze tijd. Kan me de tijd nog wel herinneren. En zeker de 18 km fietsen naar en van school. Voor mijn gevoel altijd wind tegen. En als ik te laat kwam, door barre regenbuien, melden bij de conciërge en de volgende dag een kwartier eerder komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mijn oudste vriendin en ik hebben het steeds meer over vroeger, we kennen elkaar al 76,5 jaar, dus weten we veel van elkaars jeugd, zij weet weer dingen die ik niet meer wist (later weer wel) en omgekeerd. en veel foto's gestuurd van vroeger, ben er heel blij mee.
    Kwam een aantal jaren geleden via Schoolbank een "oud" buurjongetje tegen, poosje mee gemaild, ook heel leuk en via hem weer andere buurkinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kan me ook veel dingen niet herinneren uit mijn jeugd, maar gelukkig kan ik het nu nog aan mijn vader vragen, die heeft een geheugen als een olifant! Hem vraag ik dingen over thuis, mijn moeder, vakanties en dat soort dingen, maar over mijn schooltijd weet hij natuurlijk vrij weinig. Dat kan ik niet vragen helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zulke zwarte gaten kom ik ook tegen in verhalen van oude bekenden. Maar ik denk dat het logisch is. Iedereen vindt weer andere dingen belangrijk en die ska je op.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het bijzondere is dat mijn broer en ik opgroeiden in het zelfde huis, maar totaal andere herinneringen hebben. Zo herinner ik me dat hij op zijn 15e een keer van huis weggelopen was en naar onze oude buren in Utrecht was gegaan, Wij woonden toen al ruim 5 jaar in Amerongen. Hij kan zich dat helemaal niet herinneren. Mijn ouders waren op leeftijd ten wij geboren werden en inmiddels overleden dus die kunnen wij niet meer vragen of mijn herinnering klopt of niet.

    BeantwoordenVerwijderen