donderdag 23 juni 2022

Bijstand.

 Gelukkig, eindelijk weer eens iets positiefs in het nieuws; de pensioenen gaan omhoog, voor mij dus ook want manlief was ambtenaar,  èn er komt meer ruimte voor maatwerk in de bijstand, zoals de minister dit zo mooi zegt. 

Gisteren las ik een lang artikel over de bijstand, God zij dank heb ik daar nooit mee te maken gehad.  

Alles schijnt nu simpeler te worden maar wat is dat een ingewikkelde materie, wat een ge- en verboden zitten er nu in die wet, je bent echt aan de goden overgeleverd als je daar mee te maken krijgt. 

Je mag geen giften aannemen, je mag niet naar de voedselbank, je mag geen dingen ( als je die al hebt als je in de bijstand zit ) via marktplaats verkopen, je mag niet mantelzorgen want dat is een in geld waardeerbare activiteit 🤔 en je mag niet extra bijverdienen.

Dat willen ze nu allemaal gaan versoepelen. Nou dat moeten ze dan maar gauw gaan doen vind ik.

De mensen die in de bijstand zitten krijgen het dan misschien iets beter en gaan dan misschien weer- of meer werken. Als ze dat kunnen natuurlijk. Werken is toch leuker als je daar iets aan overhoudt. En voor mensen die om wat voor reden dan ook niet kunnen werken is het toch wel heel fijn als ze eens iets kunnen aanpakken zonder bang te hoeven zijn dat dat gezien wordt. 

Maar stel dat er wel meer gewerkt gaat worden dan is dat goed voor het personeelstekort wat nu overal heerst en als ze dan ook nog gaan mantelzorgen, wel of niet tegen een vergoeding, dan is het probleem met de thuiszorg ook meteen opgelost. 

Een gevalletje van een mes wat aan twee kanten snijdt. 

Maar ja, ik zal het allemaal wel te simpel zien.

Voorlopig ga ik nog maar even van het mooie weer genieten en vanmiddag een vriendin naar de dokter rijden en gelukkig hoef ik aan niemand uit te leggen of ik daar wel of niet een vergoeding voor krijg.😃

Allemaal een goede, zonnige dag.





3 opmerkingen:

  1. heb er gelukkig ook nooit mee te maken gehad, mn schoonzus wel, en dat is niet prettig als je zelfs geen ondergoed kunt kopen als je dat nodig hebt.
    Ja, het pensioen gaat flink omhoog...maar idd beter dan niks. Ben nu ruim 12 jaar met pensioen (toen nog op je 65e) en het is nooit aangepast. De rest ging wel omhoog. Fijne dag

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn dochter zit in de aanvullende bijstand , omdat zij door allerlei gezondheidsproblemen niet volledig kan werken. Aan de ene kant fantastisch dat het er is, maar aan de andere kant het is een wirwar van regels en bureaucratie. Zo kwam zij er na 3 jaar achter dank zij haar ambulant begeleider dat zij recht had op een toeslag, maar ja die kun je niet met terugwerkende kracht aanvragen. Zij kreeg dit jaar ook een vergoeding om een electrische fiets te kopen, maar dat is een zodanig bedrag dat je nog steeds een behoorlijk bedrag moet bijleggen om een fatsoenlijke fiets te kunnen kopen zelfs als je voor de goedkoopste optie gaat. Gelukkig ben ik in staat om haar daarmee te helpen ,maar dat gaat wel af van het bedrag dat ik haar jaarlijks mag schenken. De rest van dat geld gaat naar de afbetaling van haar studieschuld. Die ondanks dat je in de bijstand toch gewoon afbetaald moet worden. De fiets heeft ze nodig om naar het werk dat ze doet toe te gaan. Dat is ruim 1 1/2 uur fietsen op een dag . Zodat ze niet al moe op haar werk aankomt , want dat werk is op een boerderij dus behoorlijk intensief. De hoop is dat ze dat werk met de tijd kan uitbreiden, maar de kans dat ze helemaal uit de bijstand komt is helaas miniem.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Alle toeslagen gewoon aanvragen. Soms vervallen die inderdaad per jaar, soms ook niet. Ik zit in hetzelfde schuitje als je dochter en heb recht op diverse toeslagen: langdurigheidstoeslag, culturele bijdrage, extra vergoeding omdat ik via de gemeente in de ziektekostenverzekering zit enz. Alles bij elkaar levert dit zo’n €800,00 op. Daarnaast kan zij zeer waarschijnlijk de kosten die zij zelf bijdrage aan haar ambulante begeleider terug vragen aan het ziekenfonds. En dit kan tot zo’n 3 jaar terug.

    BeantwoordenVerwijderen