zaterdag 4 juni 2022

Schuddend hoofd.

 Gisteren heb ik het programma IK WOKE VOOR JOU terug gekeken en het zit nog steeds in m'n hoofd. Ik probeer altijd te begrijpen waarom mensen doen zoals ze doen, wat zit er achter? 

In dit programma komen allemaal mensen aan het woord die "woke" zijn,  die dus opkomen tegen het onrecht in de wereld. 

B.v. dat het standbeeld van J.P. Coen nog steeds op een plein in Hoorn staat, daartoe ging een groepje mensen op een zonnige zaterdagmiddag met veel kabaal staan protesteren.  Dat standbeeld moet weg vinden ze want dat was kwetsend voor mensen wier voorouders met de slavernij te maken hebben  gehad. Er zaten op dat moment heel veel mensen op terrasjes van hun vrije tijd te genieten en zij werden hier niet blij van.

B.v. een groepje jongelui die transgender zijn, zij protesteerden tegen de lange wachtlijsten en eisten, jawel eisten, dat ze nu en onmiddelijk geholpen gaan worden. Het leken mij studenten en dan mag je toch aannemen dat ze redelijk intelligent zijn en dan moet je toch weten dat je niet de enige bent die in de zorg op een wachtlijst staat en dat je  blij moet zijn dat je in een land leeft waar je überhaupt geholpen kunt worden.

B.v. een jongedame die, hoe zeg ik dat netjes, je moet tegenwoordig  erg op je woorden passen, een beperking heeft. Zij kan niet lopen en zit dus in een rolstoel, zij wordt heel erg boos als mensen haar ongevraagd hulp aan bieden. Toen de interviewster zei:" maar het is toch mooi als mensen vriendelijk zijn" werd ze nog bozer.

Nou ja, zo waren er nog meer onderwerpen waar ik hoofdschuddend en met verbazing naar heb zitten kijken, discriminatie kwam natuurlijk ook om de hoek kijken, zo was er een moeder die zich heel ongemakkelijk voelde omdat haar kindje een zwart popje de naam cola had gegeven, ZWART/ COLA, kon dat wel? Was dat niet discriminerend?  

En weer zat ik m'n hoofd te schudden. 

Ik heb eigenlijk een beetje een tweeledig gevoel bij dit alles, aan de ene kant denk ik: heb je niks beters te doen? Besteed je tijd aan nuttiger  dingen maar aan de andere kant denk ik: als buitenstaander kun je nooit écht begrijpen hoe het is om een beperking te hebben, transgender te zijn of gediscrimineerd te worden.

Met al dit soort zaken heb ik nog nooit te maken gehad en dus vel ik ook geen oordeel maar ik mag wel m'n hoofd schudden vind ik. 

Er komen nog meer afleveringen van dit programma en dan ga ik wel weer kijken want het blijft me boeien om te zien hoe mensen doen zoals ze doen.

Allemaal een goede, doenerige dag🙋‍♀️




4 opmerkingen:

  1. Kortom het is nooit goed wat we doen.
    We hebben het opgenomen en ga zeker kijken.
    Ik ben opgevoed met het idee dat iedereen gelijk is maar dat geldt kennelijk niet meer

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He verdorie, nu heb ik dat programma gemist. Hopelijk nog op te zoeken. Ik woon in Hoorn en heb over dat beeld meermaals iets geschreven: https://bertiebo.blogspot.com/2020/09/coen.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Natuurlijk is het goed om op te staan tegen onrecht, maar voor mijn gevoel zijn we massaal aan het doorslaan. Bijvoorbeeld slavernij , natuurlijk niet goed te praten, maar waarom je wel druk maken over slavernij uit het verleden en niet de slavernij die heden ten dage nog steeds bestaat , want daar hoor je zelden iets over. Het verleden kun je niet meer herstellen , maar wat er nu gaande is kan wel veranderen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Helemaal mee eens hoor.

    BeantwoordenVerwijderen