maandag 25 juli 2022

Nostalgie.


 Vorige week bedacht ik dat ik weer eens iets met m'n handen wilde doen. Ik vind dat ik veel te veel met een scherm voor m'n kop zit ( gelukkig wel met  een scherm en niet met een bord :-)) 

De afgelopen jaren heb ik me gek geborduurd maar dat trekt me helemaal niet meer. Moet je veel te veel bij opletten, vindt ik nú, toen vond ik het heerlijk om te doen. 

Breien, daar had ik opeens heel erg zin in en dus pakte ik de pennen koker erbij ( zijn het breipennen en of breinaalden??? Geen zin om op te zoeken, de wolman op de markt zegt altijd:" deze wol brei je op penne 3" dus zullen het wel pennen zijn).


Afijn,  ik pakte dus de pennenkoker en werd acuut overvallen door een golf van nostalgie, in deze koker zitten een aantal pennen die ik zelf gekocht heb maar het merendeel is van  m'n moeder en schoonmoeder geweest, bij het  huizen leeghalen heb ik die meegenomen en nu zie ik zo voor me hoe ze altijd met hun breiwerkje zaten. M'n moeder naast de kachel en m'n schoonmoeder bij het raam. Het idee dat zij deze pennen jaren geleden veelvuldig in hun handen hebben gehad geeft mij een weemoedig gevoel. Maar wel mooi dat ik ze nu kan gebruiken en ik hoop dat m'n dochters ze later ook weer gaan gebruiken.

De jongste zeker  ( die waar ik gisteren was, waar het overigens heel gezellig was, oudste dochter was er niet want die is ziek, waarom maak ik me dan toch altijd meteen zoveel zorgen? Zo sneu als je alleen bent en dan ook nog ziek in bed ligt, niemand die even een kopje thee komt brengen )   maar goed, jongste heeft altijd een breiwerkje liggen dus die zal  de pennen zeker  meenemen mocht het ooit zover komen. 

Omdat zij dus ook van breien houdt heb ik van haar de BREIBIJBEL geleend, kan ik een leuke steek uitzoeken. 
Nu nog wol,
WAAR ZIJN DE WOLWINKELS GEBLEVEN?
Nog zoiets nostalgies, vroeger was in elk dorp wel  een wolwinkel waar een oudere dame je van alles leerde en waar je aan alle kanten door wol omringd werd.

Nou ja, leuke uitdaging voor deze week: wol zoeken. Het komt goed.

Allemaal een goede, nostalgische? dag 🙋‍♀️

P.s. Die pennen of naalden blijven wel door m'n hoofd spoken; pennenkoker/ naaldenkoker? Het is ook haaknaald en niet haakpen, straks toch maar even opzoeken. 

P.s over dat knijpding wat naast die koker ligt ga ik de volgende keer iets vertellen anders wordt het een veel te lang verhaal. 🙋‍♀️


4 opmerkingen:

  1. heerlijk om zo bezig te zijn, ik haak graag, kleuren, vroeger veel kettingen gemaakt, ook geborduurd (vooral gobelins), zijde schilderen, pergamano. En heb tassen vol met wol (nou ja, garen eigenlijk, maar voor het gemak noem ik alles wol).
    Weet je al wat je gaat maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja ik heb van mijn moeder ook veel geerfd.
    Van schoonmoeder alleen een knopendoos, die was niet zo van het handwerken
    Vooral metalen haaknaalden in hele dunne maat, daar heb ik vroeger veel kleedjes mee gehaakt en op 1 tijdje geleden vergeet-me-nietjes voor in een blauw glazen vaasje (kannetje vorm) Zijn zo mooi geworden
    Ik ben nu met een weegsjaal voor mijn dochter bezig en heb garen voor zowel zus als stiefdochter liggen voor hen.
    En ik ben na mijn mozaiek workshop bezig met een kussenovertrek in paars en goud/beige de kleuren die ook in de kamer zitten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vergat nog te zeggen dat ik de Haakbijbel heb maar nog niet gebruikt

      Verwijderen
  3. Ja, gek. Hier was ook geen wolwinkel meer. Al een paar jaar niet meer. Maar ineens blijkt er weer een nieuwe te zijn en nog een leuke ook!

    BeantwoordenVerwijderen