zaterdag 29 april 2023

De Denen.

 Gisteren heb ik de Denen ontmoet, nee, ik ben niet even op en neer naar Denemarken geweest en nee ik heb ook niet een ontmoeting met een leuke Deense meneer gehad, nee ik ben naar de tentoonstelling ONTMOET DE DENEN in het Cobra museum geweest. Kunst van allemaal Deense kunstenaars.


Om half twaalf las ik in het plaatselijke krantje dat er een rondleiding gegeven werd en om twee uur was ik in het museum. 


Ik vind het altijd leuker als je een beetje uitleg krijgt als je naar iets staat te kijken. Het is duidelijk dat de kunstenaars ten tijde van de Cobra groep veel invloed op elkaar hebben gehad.



Die zou je toch zo in je tuin willen hebben? waarom kan/zie ik dat niet? 

Het was heel interessant, ik heb m'n ogen uitgekeken.

 Maar dit moet ik toch ook kunnen? Ik ga het niet net zoals bij die quilt ook proberen, geen zin om nu ook nog allemaal verf te kopen.


In een ander gedeelte hing allemaal kunst van OVARTACI. Nog nooit van gehoord, ook een Deen maar omdat haar werk zo bijzonder is, is daar een aparte ruimte voor ingericht.  



Ik vind het fascinerend wat deze kunstenaar gemaakt heeft. Hij/zij worstelde in die tijd ( 1894-1985) al met zijn/haar  identiteit, geboren als man maar voelde zich vrouw en leefde ook als vrouw. Omdat in die tijd dat nog een taboe was heeft ze zichzelf gecastreerd.😱



Hij/zij was schizofreen en heeft het grootste gedeelte van haar  leven in een psychiatrisch ziekenhuis gewoond en maakte daar de prachtigste kunst. Op alle schilderijen komen dit soort wazige vrouwenfiguren voor, waarschijnlijk omdat zij met haar seksualiteit in de knoop zat.

Kortom, het was een zeer leerzaam, interessant middagje.

Wieneke, dank voor het meedenken, ik ga googlen.

Berber, ik zie het helemaal voor me, armen in de lucht en gaan met die banaan maar wel spannend. O nee, toch maar liever even stevig aan  de armleuningen vast houden.

Allemaal eeen goede, gezellige dag 🙋

3 opmerkingen:

  1. Wat toevallig, ik was daar ook. Ik deed niet mee aan de rondleiding, maar zag ze wel verzamelen. Leuk museum.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Was ze/hij niet ipv schizofreen gewoon erg in de war doordat ze in verkeerd lichaam zat? Bedenk ik maar even hoor zag haar verhaal op TV of las het ergens. Wat leuk dat je geweest bent. Ik doe dit soort dingen ook graag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Cobra museum is echt bijzonder, waar het ligt ook al, en niet zo groot ook. Met mijn vader vaak geweest.
    Om ook even mee te denken: bij bouwmarkten heb je strips met houtmotief die je op planken kan plakken om de lelijke afsnede te verfraaien, misschien kan je kijken of die op de quilt ook wel kunnen plakken?

    BeantwoordenVerwijderen