woensdag 3 mei 2023

Dilemma.

Vandaag even een moeilijk verhaal over iets waar ik geen verstand van heb.

DE EENMALIGE HUURVERLAGING.

 Ik woon in een huurhuis. De woningbouwvereniging vraagt aan de belastingdienst wat het inkomen van hun huurders is.

De belastingdienst geeft dan niet door wat het inkomen precies is maar alleen of de huurder een hoog  of een laag inkomen  heeft. Daar zijn bepaalde grenzen aan gesteld. De zogenaamde inkomensgrens. Naar aanleiding hiervan krijgt de huurder dan huurverhoging of verlaging.

Alle jaren kregen wij een huurverhoging, nu voor het eerst krijg ik huurverlaging. Nou, mooi toch, zou je zeggen, het klinkt ook logisch want na het overlijden van manlief ben ik er natuurlijk qua inkomen op achteruit gegaan. Deze huurverlaging scheelt mij 180 euro  per maand.

 Maaaaar .........bij het berekenen van dit alles kijken ze naar het inkomen van twee jaar geleden, 2021 dus en manlief is in september 2021  overleden dus het grootste gedeelte van dat jaar hadden we nog een dubbel inkomen. Om in aanmerking te komen voor huurverlaging mag je inkomen in dat jaar niet hoger zijn geweest dan 120 procent van sociaal minimuminkomen en volgens mij zaten we daar echt wel boven

Als ik naar de inkomensgrens kijk die in de brief staat dan klopt dat niet met mijn belastbaar inkomen van dat jaar en zou ik  onder het kopje hoog inkomen moeten vallen.  Ik ben dus bang dat er bij de belastingdienst een vergissing is gemaakt. ( zou niet de eerste keer zijn🙈)

Snappen jullie het nog?

Het dilemma is nu: laat ik het zo, in het kader van: je moet geen slapende honden wakker maken maar wel met het risico dat ze er ooit achter komen dat ik te weinig huur betaal en ik het te weinig betaalde alsnog moet terug betalen met misschien ook nog wel een boete.

Of ga ik er in roeren, maar wat haal je dan allemaal overhoop? Wat dat betreft heb ik helemaal geen vertrouwen in de belastingdienst en de praktijk wijst uit dat je daar maar beter niet mee in de clinch kunt komen.

Bah, bah, bah, ik heb hier zó geen zin  in.

Allemaal een hele goede, gezellige dag 🙋‍♀️


5 opmerkingen:

  1. Misschien contact opnemen met je verhuurder? Die weet precies hoe het zit. Want is belastbaar inkomen hetzelfde als laag of hoog inkomen?!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet het ook niet, want heb koophuis. Maar waarschijnlijk is verlegging Peildatum in jouw geval wel mogelijk omdat de situatie van 2 jaar geleden niet meer van toepassing is . Misschien kom je met dat woord verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, dit is een dilemma, maar als ik je mag raden: neem toch maar schriftelijk contact op over je twijfel met de verhuurder. Persoonlijk zou ik zelfs de belasting hierover benaderen.
    Mensen, die zich rijk gingen zitten rekenen en het geld al uitgaven voordat ze zeker wisten dat het oké was, zitten nu nog met allerlei ellende.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Ella,
    Ik lees op de site van de rijksoverheid van een huurverlaging in 2023.
    Als je daarop googeld lees je de voorwaarden voor de (eenmalige) huurverlaging met alle bedragen erbij.
    Klopt het dan nog niet volgens jou dan zou ik een gesprekje bij de woningbouw aanvragen.
    Dan kun je weer rustig slapen😉
    Groet jenneke

    BeantwoordenVerwijderen