maandag 26 februari 2024

Amsterdam.


Gisteren heb ik een dagje Amsterdam gedaan, Utrecht was eigenlijk de bedoeling maar hoe ik ook wachtte en wachtte en wachtte de trein naar Utrecht kwam niet, toen ik daar een hele tijd gestaan had heb ik  het nog nagevraagd of ik soms iets verkeerds deed maar nee , ik stond op het goede perron en hij komt over een kwartier, nee dus. Na drie kwartier was ik het zat en dacht: dan word het maar een dagje Amsterdam, ook leuk. 


Toen ik in de metro zat schoot me te binnen dat ik een tijdje geleden het boek Publieke Werken van Thomas Rosenboom had gelezen dat over de kleine huisjes gaat in de gevel van het Victoria Hotel op de hoek van het Damrak en de Prins Hendrik Kade.

Ik heb daar heel vaak gelopen maar er nooit op gelet en nu wilde ik dat wel eens met eigen ogen zien.


Hier zie je de gevel van het Victoria Hotel met het kleine winkeltje en het smalle huisje ernaast.

In 1888 wilde men daar een groot hotel bouwen maar het stond daar vol met huisje en kleine winkeltjes. Die moesten allemaal uitgekocht worden.  De vioolbouwer Walter Vedder die daar een nering had begreep meteen dat hij een krachtige onderhandelingspositie had en vond dat er te weinig geboden werd, hij heeft nooit toegegeven, hij wilde meer geld, wat hij nooit gekregen heeft met als gevolg dat ze het hotel om zijn winkeltje en het huis van zijn buurman  hebben heen gebouwd en dat is nu nog steeds te zien. Er zit nu een souvenirshop in. 

Toen ik dat gezien had wilde ik naar een tentoonstelling over Indonesië in de nieuwe kerk op de dam maar daar stond een rij van hier tot Tokio en daar had ik geen zin in, dan maar even door de Bijenkorf, ik was daar al geen honderd jaar geweest en keek m'n ogen uit, dat is echt niet meer voor gewone mensen, ik zag een vest wat ik wel aardig vond, 540.00 euro, ik vond het meteen niet zo aardig meer.

 Dus maar weer op weg naar de uitgang en bij mezelf dacht ik : het was een leuke middag maar ook weer niet heel heel leuk dus heb ik mezelf verwend met een lippenstift ( ik heb altijd lippenstift op, nou ja, altijd.....) Al maanden niks gekocht, geen uitstapjes gemaakt dus het mocht van mezelf, ik kreeg die lippenstift in dit schattige tasje mee 14 bij 12 centimeter.

En daar moest ik dan mee over straat, doe maar duur met je lullige kleine tasje, 😂Al met al heb ik me prima vermaakt.

Ingang van het Victoria Hotel, toch een hele prestatie dat ze dat in die tijd konden bouwen.


Amsterdam blijft leuk om te bekijken zo met al die geveltjes langs het water.

Allemaal een hele fijne dag.🙋




1 opmerking:

  1. Ja het verhaal van het Victoriahotel is zo leuk.
    Vorig jaar met mijn zus ook een dat stukje gelopen. De Oude Kerk bezocht en bij de Bijenkorf koffie met gebak gegeten, was echt heel lekker. Viel me op dat er 2 grote groepen scholieren zaten en er best veel op tafel stond, waar zouden die dat van betalen?
    Als je meer wil lezen en het leuk vind over restauratie van oude Amsterdamse panden te lezen meld je dan aan bij https://stadsherstel.nl/ . Krijg je regelmatig een link en je kan over veel gebouwen lezen, zo leuk

    BeantwoordenVerwijderen