dinsdag 16 juli 2024

Studeren.

 Zoals ik een paar blogjes geleden al schreef;  zou ik wel in deze tijd jong willen zijn, met alle mogelijkheden die er nu zijn én met een jong en fit lijf. Natuurlijk kan ik nu ook van die mogelijkheden gebruik  maken maar dan moet je lijf daar wel aan mee willen werken.

Als ik zie wat m'n kleindochters nu allemaal doen dan benijd ik ze wel eens, op vakantie b.v.  ik was achttien toen ik voor het eerst op vakantie ging, op de brommer naar Duitsland met m'n vriendje wat later m'n man werd, was ook leuk. Maar ze gaan nu ook naar concerten en festivals lijkt me zo leuk om te doen. 

Ik heb hier al eens  verteld dat ik in een milieu ben opgegroeid waarin het normaal was dat meisjes niet door leerden want zij gingen toch trouwen en kinderen krijgen. In onze omgeving was dat normaal en ging het overal zo, familie, buren overal was het hetzelfde en werd er niet eens over nagedacht dat het ook anders kon, als er al eens een meisje  ging studeren dan werd daar raar naar gekeken, wat verbeeld zij zich wel niet. Wij kinderen moesten ook bijdragen aan het huishoudbudget, vonden we ook allemaal heel normaal, dat geld was hard nodig.

Ik heb dus niet gestudeerd, ben ik daarom minder? Ik dacht het niet.

Het idiote is dat ik daar vroeger héél anders over dacht; ik had ooit eens een vriendje.......... ga ik dat nu allemaal vertellen?Nee, dan wordt het verhaal veel te lang, dat komt de  volgende keer. 

Ik heb er wel eens op gelet toen ik naar de HOVO ging en hoorcolleges psychologie ging volgen, er komen daar toch veelal mensen die wel gestudeerd hebben, dat kon ik merken aan de vragen die ze stelden en de "moeilijke" woorden die zij meteen begrepen en die ik soms later op moest zoeken. 

Ik heb me vanaf dag 1 voorgenomen om me niet beter voor te doen dan ik was, dus geen "dure" woorden  gebruiken en als het zo ter sprake kwam in de koffiepauze meteen zeggen dat ik geen bepaalde studie heb gedaan. 

Dat ging prima, iedereen was aardig en als ze dat niet zouden zijn geweest  dan zegt dat meer over hen dan over mij.

Zo, ik heb gezegd 🤣

Groetjes allemaal en een fijne dag 🙋‍♀️

4 opmerkingen:

  1. Maar het doet toch wat met je. Je schrijft erover. Het is hetzelfde gevoel wat ik heb met "die goeie ouwe tijd".
    En ik heb wel kunnen studeren. Maar die tijd was echt niet zorgeloos. Integendeel.
    Dus ik zou ook wel weer jong willen zijn. En een zorgeloze studie willen hebben. Gelukkig hebben onze jongens dat wel gehad. En ik hoop de kleinzoons ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze tijd heeft wel als voordeel dat er nu voor ouderen ook nog veel te doen is zoals HOVO, open universiteit e.d. wat er vroeger voor ouderen niet was!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De omgeving en mensen waar mijn ouders en grootouders mee omgingen was zeer divers, doordat ze allemaal eigen zaak hadden en lid waren van watersportvereniging met mensen van groot verschil in doen en laten. Kan me niet herinneren dat er veel waren die gingen studeren, we waren het meest samen met 3 families alle weekenden en vakanties, 3 meisjes en 1 jongen. Hij ging in Delft studeren en werd zeer successvol en de meisjestweeling ging wel naar lyceum maar daarna werken. Ik had slechts ULO en ging al werken met 16.
    Maar voor mijn gevoel waren we behoorlijk gelijk allemaal

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik begrijp wat je bedoelt Ella, ik had het laatst bij een bijeenkomst. Daar waren voornamelijk beleidsmedewerkers die een heel andere opleiding, misschien ook wel universitair, hebben gedaan dan ik. Ik voelde me niet echt op mijn plek, dacht over mezelf "ik ben maar een eenvoudige docent" en kon ook niet goed meepraten voor mijn gevoel. Het zal vast niet zo zijn overgekomen want ik kan wel goed doen alsof ik precies weet waar het over gaat!! 🤣

    BeantwoordenVerwijderen